• +31 (0)547 38 58 43
  • Alleen merkkwaliteit
  • 24 uurs-verzendservice
  • Paypal, Visa, Mastercard
  • meer dan 25 jaar ervaring

Altvioolstrijkstok voor een altviool - hoe vind je de juiste?

Bij arc-verona.nl vinden zowel professionele musici als amateurs een altvioolstrijkstok die aan hun eisen voldoet. Bij het kiezen van een altvioolstrijkstok spelen de kwaliteit en het gebruikte materiaal een grote rol. Hier kom je alles te weten over strijkstokken voor altviool en viool.

 


Waar moet je op letten bij het kopen van een altvioolstrijkstok?

Altvioolstrijkstokken zijn zwaarder dan vioolstrijkstokken omdat ze de relatief dikke snaren van de altviool in beweging moeten kunnen brengen. De altvioolstrijkstok bestaat uit een houten stang, een slof en strijkstokhaar (meestal paardenhaar). De slof heeft verschillende metalen onderdelen, en het zogenaamde oog dat meestal van parelmoer is gemaakt.  Afhankelijk van welk metaal voor de componenten van de slof is gebruikt, spreekt men van nikkelzilveren, zilveren of gouden strijkstokken. De standaardlengte van een altvioolstrijkstok komt overeen met die van een viool-strijkstok en is in totaal 75 cm. Een altvioolstrijkstok weegt gemiddeld 70 gram. De afzonderlijke delen zijn perfect op elkaar afgestemd zodat de altvioolstrijkstok de mooiste en zuiverste klanken uit het instrument kan halen. De prijs is afhankelijk van het atelier waar de altvioolstrijkstok is gemaakt en van de gebruikte materialen. Als vuistregel kan worden gesteld dat een dure altvioolstrijkstok een beter speel-gevoel geeft en het volledige klankspectrum van een altviool kan doen klinken.

Een uitweiding in de geschiedenis van de altvioolstrijkstok

De moderne altvioolstrijkstok hebben we te danken aan François Xavier Tourte, die aan het begin van de 19e eeuw begon met het maken van strijkstokken voor altviool en viool uit pernambuco. Deze houtsoort staat bekend om zijn sterkte en flexibiliteit - allebei eigenschappen die een belangrijke rol spelen bij altvioolstrijkstokken. Pernambuco behoudt ook erg  goed de kromming van de stang die door Tourte werd geïntroduceerd.  De ontwikkeling van de altvioolstrijkstok eindigde daar echter niet: in 1962 vonden de Amerikanen Leon en Ray Glasser een strijkstok uit van met glasvezel versterkte kunststof en in 1989 kwam de eerste koolstofvezelstrijkstok op de markt.

Wat zijn de verschillen tussen deze strijkstokken?

Als je net begint met spelen, ben je goed geholpen met een studieboog. Voor deze bogen wordt naast pernambuco hout ook beukenhout gebruikt. Strijkstokken van koolstofvezel winnen tegenwoordig aan populariteit. Deze bogen voor altviool zijn hol en 10 tot 20% lichter dan conventionele houten modellen. Omdat de elasticiteit echter bijna twee keer zo hoog is dan die van houten bogen, hebben strijkstokken van koolstofvezel een aanzienlijke hoeveelheid spanning, wat een gecontroleerde en zuivere streekwisseling op de snaren vergemakkelijkt. Zelfs na tientallen jaren verliezen koolstofvezel-strijkstokken hun elasticiteit niet. Ze laten de altviool zeer snel reageren en produceren een klank die rijk is aan boventonen. De meeste muzikanten verlangen echter naar een meesterstrijkstok - idealiter een origineel model uit het atelier van François Tourte. De prijzen voor dergelijke strijkstok liggen echter meestal in het vijf-cijferig bereik. Bij arc-verona.nl vind je zeker een geschikte altvioolstrijkstok waarmee je de volledige klankrijkdom van jouw altviool kan doen klinken.